Söka Stipendium

Stipendieansökan

Så skriver du en vinnande stipendieansökan

När du ska söka stipendium måste du i de flesta fall skriva en stipendieansökan. I den ska du på bästa sätt förklara varför du ska bli tilldelad stipendiet som du söker. I följande guide går vi igenom hur en stipendieansökan bör struktureras för att öka dina chanser att bli tilldelad ett stipendium och vad du bör tänka på när du författar din ansökan. Vi tipsar också om vanliga fallgropar som många ramlar i men som är enkla att undvika om du är uppmärksam. Tipsen är inte ordnade efter någon speciell rang men kan med fördel läsas i följd efter varandra.

Vikten av en välskriven stipendieansökan

Du är troligtvis inte den enda som söker ett visst stipendium och organisationen som delar ut stipendiet kan troligtvis inte tillgodose alla sökandes behov. Därför gäller det att skriva en så bra stipendieansökan som möjligt för att fånga intresset hos den som beslutar om stipendiet.

Om du redan vet att du kommer göra en halvdan insats är det lika bra att lägga ner på en gång. En dåligt skriven stipendieansökan sorteras nämligen snabbt bort i den hårda konkurrensen. Därför gäller det gå in med inställningen att din ansökan minsann ska vara den bästa.

Var inte orolig om du känner att du är dålig på att stava eller inte är så duktig på att skriva. Du kan säkert få hjälp av någon du känner med att kolla stavning, meningsuppbyggnad och så vidare. Sånt är enkelt att rätta till i efterhand innan du skickar in din ansökan. Att skriva en bra stipendieansökan handlar mer om att få fram varför just du är förtjänt av att få stipendiet. Om du på ett levande sätt kan beskriva varför du är den bästa kandidaten för att få stipendiet har du nått ditt mål och stipendiet kommer att bli ditt.

Berätta vad stipendiet ska användas till

Berätta i din ansökan vad du ska använda stipendiet till om du får det. Ange ett bra skäl till varför du ska få det så att den som beslutar om stipendiet kan se att stipendiet faktiskt gör nytta om det går till dig.

Här är två exempel där det tydligt framgår vad stipendiet ska användas till och varför det ska gå till den sökande.

Jag ska använda stipendiet till att betala barnvakt medan jag läser en kvällskurs i programmering. Mina barn är för små för att klara sig ensamma och om jag inte får stipendiet kan jag inte läsa kursen eftersom jag då inte har råd att anlita någon barnvakt.

Jag studerar revision vid universitet och jobbar extra under terminerna och sommarloven för att ha råd med att studera. I början av juli är det en konferens inom revision i Berlin som jag vill åka på för att kunna fördjupa mig i mitt ämnesområde. Tyvärr har jag inte råd att ta ledigt från mitt sommarjobb och åka på konferensen eftersom min budget inte tillåter detta. Om jag får detta stipendium kommer det täcka mitt inkomstbortfall vid ledighet och jag får därigenom möjlighet att åka på konferensen utan att det påverkar min studentbudget för det kommande läsåret.

Glöm inte bilagorna!

Glöm inte att skicka med kopior på alla de bilagor som krävs för att du ska få stipendiet. Vilka bilagor som du ska skicka in skiljer sig åt beroende på vilket stipendium du söker. För vissa stipendier krävs att du skickar med personbevis för att styrka att du är folkbokförd i en viss kommun. För studiestipendier kan det krävas att du bifogar ditt antagningsbesked till den skola du studerar vid. Slarva inte med bilagorna eftersom en stipendieansökan som saknar vissa delar eller på annat sätt är felande snabbt sorteras bort om konkurrensen är hög!

Få din ansökan att "sticka ut"

Försök få din ansökan att särskilja sig på ett utmärkande sätt. Det finns flera olika sätt att göra detta. Du kan skicka din ansökan i ett färgat kuvert (de flesta kuvert är ju vita) så att den tydligare sticker ut bland mängden av andra brev och därigenom öka dina chanser att fånga stipendieutdelarens uppmärksamhet. Du bör även se till att alla delar av din stipendieansökan följer samma typ av enhetliga mall. Se till att ha samma typsnitt och var konsekvent med hur du sätter ihop de olika delarna som du ska skicka in. Det ger ett proffsigare intryck hos den som läser din ansökan.




Föregående del: